Mírná

Po Třeboňsku

Trasa po Třeboňsku začíná a končí ve Stráži nad Nežárkou, vede rovinatou převážně lesnatou krajinou. Její velká část je z jedné strany někdy i z obou dvou lemovaná vodní plochou mnoha rybníků. Je to nepříliš náročná trasa vedoucí většinou po perfektních cyklostezkách mimo automobilovou dopravu. Je dokonalá pro milovníky přírody.

Mapka okruhu

Zobrazení podrobné mapy na mapy.cz.

Statistické údaje

  • Délka trasy: 62 km
  • Převýšení: 320 m
  • Nejvyšší bod: 539 m n. m.
  • Povrch: zpevněný povrch
  • Obtížnost: mírná

Popis trasy

První zastávka na trase je zámek Jemčina, ve kterém je vybudovaný hotel, a který je veřejnosti nepřístupný.

Zámek Jemčina

Za obcí Novosedly vjíždíme po asfaltové cyklostezce do lesa, na jehož konci se objevují první rybník Hodějovický. Vzápětí jsme v obci Stará Hlína, kde stojí za to udělat malou odbočku ke kamennému mostu. Budeme-li chtít, půl kilometru dál u obce Nová Hlína je ještě druhý kamenný most.

Kamenný most Stará Hlína

Dostáváme se do části trasy, kdy cesta povede lesní krajinou, a kdy se nám budou otevírat krásné výhledy na některý z mnoha rybníků. Působivá je jízda mezi dvěma rybníky Vyšehrad a Stolec.

Rybník Hospodář podél cyklostezky

V obci Kosky začíná 4,5 km dlouhý úsek vedený po frekventované silnici končící v Chlumu u Třeboně. Zde pak stojí zámek, bohužel, veřejnosti nepřístupný. Vstup je možný pouze do jeho parku. V nejvyšším bodě městyse se vypíná barokní Kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Jedeme dál podél rybníku Hejtman s mnoha travnatými plážemi a dvěma kempy. V obci Staňkov je možné ochutnat některé ze zdejších rybích jídel v restauraci U Sumečka. Potom opět vjedeme po skvělé cyklostezce do lesů. Téměř 13 km dlouhý úsek les neopustíme. Zásoby pití nebo jídla budeme moci doplnit až v Lásenici. To už budeme téměř na konci této krásné trasy.

Jiří Těsnohlídek

View Comments

  • Jel jsem tuto trasu s tou změnou, že jsme začínali a končili v Jindřichově Hradci. Okruh tak měl asi 80 km. Můžu potvrdit, že se jedná o povedenou a pohodovou trasu.

Share
Published by
Jiří Těsnohlídek

Recent Posts

Po Divoké Orlici

80 km dlouhý okruh ze Žamberku kolem Divoké Orlice pro vyspělejší jezdce. Na trase vedoucí…

3 roky ago

Po Slovácku

Okruh s centrem v Hodoníně po krásných zcela rovinatých cyklostezkách o délce asi 60 km…

4 roky ago

Na Kosíř

Ani ne 30 km dlouhý okruh z Náměště na Hané vedoucí Terezským údolím do Čech…

4 roky ago

Z Hodonína

70 km dlouhý okruh Slováckem začínající v Hodoníně. Trasa plná aktraktivních turistických cílů, vedoucí po…

4 roky ago